Notícies
8 de juny de 2015
La unitat de Tendències i Color de l’Escola Superior de Disseny ESDi presenta les seves propostes per a la primavera/estiu 2017

La Tendència de Color per a la primavera/estiu 2017 que ha elaborat ESDiColor_LAB es va presentar al Congrés bianual de Intercolor, que va tenir lloc els dies 27, 28 i 29 de maig en Saint Gallem, a Suïssa, amb la participació dels representants dels 16 països que formen part de la de l’organització.

 


Miguel González, dissenyador de moda i professor d’ESDi va ser l’encarregat de presentar “Locus Amoenus”, la proposta de ESDiColor_LAB. Conceptualment molt aclamada a Intercolor, la carta s’ha inspirat en les dades estàndards de sostenibilitat i que el nostre país està molt lluny d’aconseguir, segons organismes com l’Observatori per a la Sostenibilitat. Aquest fenomen s’ha fixat com un dels factors més rellevants quant a Tendències socials es refereix i que afecten al nostre país a nivell polític, econòmic i cultural.


Així, per a l’elaboració de la Tendència, l’equip de ESDiColor_LAB (format per Encarna Ruiz, Cristina Real i Miguel González) ha realitzat una proposta conceptual basada en el repte de fomentar polítiques mediambientals.

La Tendència rep el nom de "Locus Amoenus", “lloc ídilico”. A partir d’aquest concepte general, apareixen quatre cartes de colors que es denominen de la següent manera:


1. Evolvere (desenvolupament). S’evoca la necessitat de mantenir l’essència, la tradició, trobar la identitat ancestral, tornar a reinventar el local. En aquesta carta, destaquen els colors molt engammats entre els quals predominen els verds suaus i marrons clars. El to fúcsia trenca amb la monotonia i la sensació de tradicionalitat que planteja la carta, per aportar un toc fresc i dinàmic que suposa una metàfora de la iniciativa social que planteja la tendència.

 

 

2. Assess (Valorar): El desenvolupament local passa per valorar les zones més vulnerables del nostre sòl i recuperar i conservar les espècies que en ell es desenvolupen. En aquesta carta destaquen els tons foscos, entre els quals predominen els marrons i verds, com a sinònim dels nostres boscos. Aquesta foscor cromàtica ens porta a recrear una atmosfera romàntica, on la naturalesa es plasma com alguna cosa sublim.

 

 

3. Edatur (Produir): No és possible la protecció del mitjà sinó modifiquem el nostre comportament cap a ell. Preparar una tornada a les professions gremials al món rural i als processos artesans seria una forma de gestar polítiques de Disseny local sostenible. Aquesta carta es crea a partir de colors que recorden a la terra, al ferro com a matèria primera, que se situa com una evocació a les professions tradicionals. A ells s’uneixen tons grisos i vermellosos en un discurs cromàtic que remitent a l’àmbit rural espanyol.

 

 

4.- (Re) Facite: (Re-fer): El reciclat és un dels factors mitjà ambientals més interessants i que han de potenciar-se per generar menys residus i reaprofitar les matèries. Aquesta carta s’ha centrat en tons suaus i poc saturats, que s’entremesclen entre ells pel seu alt nivell de lluminositat. Només destaca en aquesta gamma una nota més fosca de color, blava nit, que trenca amb la dinàmica de la carta.