Notícies
18 de febrer del 2014
L’Ergonomia i els espais centra la segona Jornada del Congrés Internacional de Disseny i Innovació de Catalunya (CIDIC) a l’ESDi

En aquesta jornada, l’arquitecte especialista en disseny de l’espai públic i del paisatge, Enric Pericas, ha estat l’encarregat de donar el tret de sortida amb la ponència “L’intercanvi com a clau d’urbanitat: El seient col·lectiu”. Pericas ha centrat la seva ponència en els espais urbans entesos com a eines per promoure la reunió, i n’ha destacat el concepte romàntic que existeix darrera la premissa de “compartir els espais”. L’arquitecte ha exposat la feina que duu a terme a Escofet i ha exposat productes de seient col·lectiu com el banc modular, el lungo mare, el binocular bench o el sillarga sicurta. L’arquitecte també ha aprofitat l’ocasió per presentar Twig, una peça de seient col·lectiu de formigó o plàstic que s’utilitza en diversos espais com poden ser camps de golf, universitats, places, etcètera.

Pericas ha conclòs la seva ponència presentant Vilnius Duplo, un banc de 3 metres doblat que es va instal·lar a la Puerta del Sol de Madrid, una plaça a on mai abans s’hi havia col·locat un banc. Tot un experiment que evidencia la capacitat ciutadana de reinterpretar les zones públiques de manera col·laborativa.  

 

 

 

Després del cofee break de mig matí, les conferències han reprès el seu protagonisme donant pas a Marc de Rooij, arquitecte, col·laborador docent de l’ESDi i especialista en els nous models arquitectònics davant l’impacte del canvi demogràfic. De Rooij ha centrat la seva ponència en torn a una pregunta: com canviarà la nostra forma d’habitar i de projectar? I és que si ens fixem amb la piràmide de població espanyola que ha presentat De Rooij, la franja d’edat que més augmentarà d’aquí a 50 anys és la franja de persones majors de 80 anys. Això, necessàriament, “ofereix una oportunitat pels nous dissenyadors”, ha assegurat l’arquitecte, “ja que els habitatges s’han d’adaptar cada vegada més a les necessitats d’aquesta població que envellirà”.

 

 

 

 

Tot seguit, el Dr. Ricardo Devesa, arquitecte per la ETSA de València, ha presentat els espais domèstics a escala natural. Devesa ha explicat la importància que té l’arbre en els espais domèstics. De fet, en el s. XX cada vegada hi ha hagut més arquitectes que han centrat el seu projecte en els arbres. Segons Devesa, “incorporar els arbres amb l’arquitectura fa canviar la concepció entre allò interior i exterior” i ha conclòs afirmant que “l’arquitectura s’ha d’entendre com un element sensible a la llum del sol, que resisteix a l’aigua de la pluja, a la força del vent i a la riquesa dels minerals”. 

 

Per tancar la tanda de conferències matinals, Laia Feixas, professora  de la Unitat de Producte i Usabilitat d’Espais de l’ESDi, ha donat pas a una taula rodona a on hi ha intervingut els tres conferenciants i la també professora de la mateixa Unitat Mireia Puig. Una bona oportunitat perquè els assistents poguessin fer preguntes als conferenciants i s’obrís el debat sobre l’ergonomia que, segons De Rooij, “no és estàtica, sinó que s’ha de personalitzar molt”. En la mateixa línia, Enric Pericas ha assegurat que per ell “l’ergonomia en una peça es concep quan la petjada que ha deixat l’usuari en un producte es troba a faltar quan deixa de fer-hi ombra”.  Mireia Puig ha afegit que per ella, “l’ergonomia té una part molt psíquica i emocional que depèn de moltes coses”. Per últim el Dr.Devesa, ha volgut concloure dient que en els darrers 20 anys “hi ha hagut una incorporació de més valors humans en el món de l’arquitectura” i que, tot i el creixement del valor de la tecnologia en molts processos “el dissenyador no pot perdre de vista els comportaments humans”.

 

 

Les conferències s’han reprès a mitja tarda amb la ponència dels arquitectes per la UPC, Mariona Alcaraz i Galdric Ruiz, titulada “Synapcity”. Un projecte que parteix de la qüestió primera: Què és sostenible i què no? I que es desenvolupa a partir de la teoria que “potser no són les coses les que han de ser sostenibles, sinó els usos que es fa d’aquetes”. En aquesta línia el projecte treballa en canviar la percepció de la gent a patir de la observació i els inputs de nova informació i la manera de difondre-la. “El què volem és desenvolupar la transmissió d’informació que ataca directament a la percepció de les coses”, han explicat.

 

 

La segona jornada de Congrés ha posat el seu punt i final amb el taller de “Food Design”, impartit pel dissenyador d’interiors Pep Pujol i pel dissenyador industrial i col·laborador de l’ESDi Ivan Merino. La jornada de dimecres, 19 de febrer, se centrarà en els “Valors i percepció”.