Notícies
27 de juliol de 2017
Imanol Buisán, alumni ESDi, presenta els seus collages a Espai Cavallers

Imanol BuisánFins al 5 de setembre, l’alumni ESDi Imanol Buisán presentarà el seu projecte “12 mesos 12 pautes” en la galeria d’art Espai Cavallers, ubicada en Lleida, on comparteix espai amb altres joves collagers com part de l’exposició “Collage 4Visions”.

 

A través d’una creació per mes, Buisán va concebre els mesos com una unitat amb regles relacionades al material, les formes, el format, la temàtica o el color.  “El mes de desembre vaig determinar que treballaria amb un format major que l’A3, que únicament podia utilitzar material retallat prèviament i que introduiria taques de colors”, exemplifica Buisán.

 

La quantitat de temps que el dissenyador i collager va dedicar a aquest projecte li va impulsar a adaptar el collage a la seva vida diària, el que va permetre gestar “Fractal”, la seva nova col·lecció de collages per 2017. “És important que evolucioni i necessito saber què és important en aquest punt, així que vaig considerar que el temps era clau en el meu treball, i por això vaig determinar que ho anava a desconstruir per tornar a construir-ho”, comenta Buisán, que recentment va ser inclòs en la web d’art Toombes.

 

Sota aquest concepte, Buisán va buscar crear noves unitats de temps, ja no usant mesos, sinó conjunts de dies en els que realitza alguna activitat, com manejar una bicicleta, utilitzar certes calcetins o el temps que li porta menjar una amanida al migdia. Durant aquests períodes, té un temps concrecte per realitzar el collage, com 5 minuts, 45 minuts o tres hores. “Així, art i vida se barregen, se confonen, permitent influenciar un en l’altre de manera forçada, ja que controlo les variables i puc canviar-les, però en ocasions he de fer malabars amb la meva rutina i el collage”.

 

Imanol BuisánEndemés de inaugurar recentment l’exposició amb altres tres collagers, Buisán va participar en la última edició del Festival Inspira, en el que, amb el professor ESDi Toni Mañach, va impartir un taller sobre el llenguatge del collage. “Quan tinc un taller no m’agrada donar material i un suport i que la gent treballi al seu aire, penso que has de crear alguna cosa que obligui a l’assistent a pensar mentre crea. Sempre hi ha una idea de fons, que t’obliga a reflexionar més allà de la teva experiència com collager. Cadascú suma el seu Jo, el seu fer, la seva motxilla, i això és molt enriquidor”.

 

Per Buisán, el camí del collage va començar en 2014, després d’una proposta de Álvaro Sobrino, el director de Visual, per realitzar un collage amb un calendari de fotos vintage. “M’ho vaig portar com un repte i cada dia vaig començar a realitzar-ho. Avui, quatre anys després, continuo fent el collage diari, però he direccionat el projecte fins a alguna cosa més personal”.

 

 

“Ho principal i indiscutible del collage és el no control”, agrega Buisán, que prefereix treballar des de l’analògic i el paper. “Estem habituats a pensar que un domina l’eina i amb ella pot crear o modelar al seu gust, però és mentida, l’eina i el llenguatge condicionen i en això resideix la bellesa de cadascuna. Amb el collage això és molt més evident: un està treballant tot l’estona amb elements que no ha creat, i això et força a combinar, a destruir, a repensar com fer, per així anar construint nous relats que contradiguin a l’original o no. És important aquest allunyament de la planificació”.