Notícies
12 de febrer del 2014
Èxit rotund de la primera jornada del 3r Congrés Internacional de Disseny i Innovació de Catalunya organitzat per l’ESDi

Un centenar de persones participen a la jornada inaugural del 3r Congrés Internacional de Disseny i Innovació de Catalunya, que ha tingut lloc a l’auditori de l’Escola Superior de Disseny ESDi, i que en aquesta edició es desenvolupa sota el lema Future Trends. La sessió d’avui, que s’emmarcava dins del tema Smart Products, ha comptat amb la presència de professionals com el Dr. Andrés Lucero, investigador a Human-Computer Interaction a Nokia Finlàndia; el dissenyador Diego Ramos; la Dra. en automàtica, robòtica i visió,  Anaïs Garrell;  i el Dr. en enginyeria mecatrònica, Michael Villamizar.“Bon dia i benvinguts al 3r Congrés Internacional de Disseny i Innovació de Catalunya (CIDIC), unes jornades que tindran lloc a l’Escola Superior de Disseny ESDi i on tindrem l’oportunitat d’aprendre i enriquir-nos de les conferències que realitzaran professionals molt punters en el seu àmbit de treball”. Així donava el tret de sortida la directora de l’ESDi, la Dra. Glòria Fernández, al 3r Congrés Internacional de Disseny i Innovació de Catalunya, que organitza l’ESDi del 17 al 20 de febrer. Presidia l’acte inaugural el Sr. Antoni Garrell, Director General de la Fundació per l’ESDi (FUNDIT), acompanyat del chairman del congrés, el Dr. Eduardo Huerta, i la Dra. Glòria Fernández, directora del centre.

 

 

Després de l’acte inaugural,  el Dr. Andrés Lucero, dissenyador expert en interaccions socials i espacials a Nokia Research, Tampere, (Finlàndia) ha encetat la ronda de conferències. Lucero ha explicat que treballa amb productes que es llençaran al mercat a cinc anys vista i que “la concepció del telèfon mòbil, que es concep com un producte personal, canviarà i passarà a ser interactiu i compartit”. Per fer-ho, ha exposat quatre prototips, Mind Map, Pass them around, Mobi Comics i Easy Groups, que demostren el procés involucrant els usuaris en el procés de crear nous artefactes i interaccions per la plataforma.

 

 

El dissenyador Diego Ramos, ha sigut el següent en exposar amb la conferència “Els processos artesanals en aplicacions tecnològiques”. Ramos ha  mostrat els experiments que ha dut a terme amb materials com la ceràmica, el vidre i la fusta quan interactuen amb esmaltat, leds, so, neó o acoblament i ha conclòs dient que si combinem les tècniques artesanes amb la tecnologia apareixen els Smart Poducts. Ramos ha explicat que, en un inici, els seus projectes poden plantejar-se com a utòpics, “amb voluntat d’experimentar”, però que la idea és que acabin tenint aplicació real.

 

 

Per la seva banda, la Dra. Anaïs Garrell i el Dr. Michael Alejandro Villamizar han exposat a l’auditori el projecte de robòtica social desenvolupat per la UPC i el CSIC, i la seva línia d’investigació centrada amb la interacció entre robots i humans. “Fa 20 anys quan parlàvem de robòtica ens referíem a robòtica industrial, però avui en dia els robots són aplicats en àmbits com l’educació o la sanitat” i, de fet, es treballa en el seu aprenentatge en el reconeixement de cares: “els sensors són els sentits dels robots, serveixen per saber a on està i, també, per localitzar-se en l’entorn”, han expressat. Ho han exemplificat amb els robots Tibi i Dabo dissenyats col.laborativament amb l’ESDi.

 

 Per acabar el torn de conferències d’aquesta primera jornada s’ha dut a terme una taula rodona dinamitzada pel Dr. Eduardo Huerta, on els quatre ponents: Diego Ramos, Dr. Andrés Lucero, Dra. Anaïs Garrell i Dr. Alejandro Villamizar han pogut interactuar amb els assistents per respondre a les seves preguntes i aclarir coneixements. Durant la taula rodona s’ha generat un debat entorn els límits de la tecnologia amb el disseny i s’ha conclòs, com no podia ser d’una altra manera, amb el concepte Smart Product. I és que, quan un producte es converteix en Smart? Per una banda, el Dr. Andrés Lucero ha explicat que, per ell, “una màquina ha d’entendre el que un usuari vol fer, i que per tant, un Smart Product és aquell que compleix les necessitats de tot aquell amb qui hi interactua”. Per la seva banda, la Dra. Anaïs Garrell ha assegurat que un Smart Product “és un producte que aprèn per si sol  i que s’adapta”.

 

 

 

Després de dinar, s’han reprès les comunicacions amb la presentació del graduat en audiovisuals per l’ESDi, Gerard Rubio, que ha exposat el seu Projecte Final de Grau, Open Knit, que proposa una nova eina a la societat: una eina de fabricació digital en el camp de la producció tèxtil que planteja una alternativa al desajustat model de producció i consum que tenim. Es tracta d’una tricotosa capaç de fabricar peces de roba llestes per ser usades i de forma automatitzada a partir d’arxius digitals, uns arxius que es poden crear i compartir de forma desinteressada a través d’un repositori online.

 

 

 

La jornada ha conclòs amb el taller “The Entire History of you: reflexions sobre la influència de la tecnologia a la vida privada”, organitzat pels professors de la Unitat de Comunicació, Multimèdia i Interactivitat de l’ESDi, Fran Pinel i Joan Sánchez.