Notícies
19 d’octubre de 2016
El graduat Gerard Rubio presenta Kniterate, una impresora 3D per a peces de punt

 

Gerard Rubio, graduat en Disseny Audiovisual a l’ESDi, ha fet un pas més en la seva idea de democratitzar la fabricació de la pròpia roba. El primer va ser amb el seu projecte final de grau, Open Knit, una mena d’impressora 3D de codi obert alimentada amb fils. L’invent va tenir més èxit del que s’esperava. Va pujar un vídeo a Vimeo, vestint amb les seves divertides peces de colors els maniquís de Mango o Zara, que va despertar l’interès de mitjans i ’makers’. Així que fa uns mesos va cofundar Kniterate a Londres perquè les seves màquines no es quedin en un simple projecte.


Fa uns mesos, van rebre el suport de l’acceleradora de hardware Hax, situada a Shenzhen, a la Xina. Amb el finançament que han aconseguit (uns 90.000 euros) i tot el que han après treballant en el Silicon Valley xinès de l’electrònica, han pogut perfeccionar la seva màquina.
El sistema Kniterate essencialment et permet dissenyar digitalment la teva pròpia roba de punt a través d’un programari de disseny fàcil d’utilitzar. El programari, que està precarregat amb plantilles per gorres, bufandes, mitjons, suèters i una sèrie d’altres peces de vestir, et permet decidir sobre el model, mida, detallant, i fins i tot el text que vols incloure en la peça abans de ser enviada a la màquina de teixir. Una vegada que el procés de disseny s’ha completat, les dades de l’arxiu s’envien a una màquina de teixir Arduino-Mega equipada amb 80 agulles de calibre 5 de teixir. Segons Rubio, mentre que el prototip actual per la màquina disposa de 80 agulles de teixir industrials, el següent prototip en tindrà 240. Ara com ara, el prototip actual de la màquina de cosir és  capaç d’imprimir tota una bufanda al voltant de dues hores.

 

 

El proper pas, abans que acabi l’any, és llançar una campanya a Kickstarter i recaptar fons a través de rondes de finançament per començar la producció de les primeres cent màquines. Rubio estima que cadascuna costarà entre 3.000 i 5.000 euros, pel que de moment planegen vendre-les a escoles de disseny, estudis de moda, universitats, ’Fablabs’, tallers o petits negocis com botigues en línia, així com als particulars més entusiastes.


A més de treballar desenvolupant la impressora de roba, han creat una plataforma en línia gratuïta: qui ho desitgi pot dissenyar les seves pròpies peces fàcilment a través de plantilles o fins i tot començar de zero. En ser un projecte col·laboratiu, altres poden gaudir dels dissenys i es podrà demanar a Kniterate o a l’establiment més proper que li imprimeixin la vestimenta.