Notícies
27 de gener del 2014
El graduat a l’ESDi, Gerard Rubio, presentarà el seu projecte al CIDIC

En motiu de la tercera edició del Congrés Internacional de Disseny i Innovació de Catalunya, que se celebrarà a l’Escola Superior de Disseny ESDi del 17 al 20 de febrer, el graduat per la mateixa escola, Gerard Rubio,  presentarà el seu Projecte Final de Grau ’Open Knit’. Rubio, que actualment ha fet un salt qualitatiu en la seva carrera professional, ja que ha pogut exposar el seu projecte a la Fundació Antoni Tàpies, explicarà quin ha estat procés d’elaboració que va dur a terme per realitzar l’Open Knit.

 

Aprofitant l’ocasió, l’Escola Superior de Disseny ESDi ha volgut entrevistar-lo i aquest és el resultat: 

 

-No fa ni un any que t’has graduat i ja has exposat a la Fundació Tàpies. Com et sents?
Doncs ara mateix una mica esgotat, el fet d’aquesta exposició no és una altre cosa que el fruit de molta entrega i dedicació als projectes en els que he anat treballant al llarg dels últims anys. Abans d’entrar a l’ESDi ja havia fet alguns projectes però des que vaig començar la universitat i vaig anar adquirint nous coneixements ha estat un no parar, intentant sempre que el que feia dins la universitat em servis pel que feia fora i viceversa. De fet, el projecte que està exposat actualment és la continuació del projecte final de carrera presentat el passat setembre.
 
-Com i quan vas rebre la noticia?-Quin va ser el procés que vas passar per poder exposar el teu projecte ‘Open Knit’?
Aquesta exposició sorgeix a partir de la meva residencia artística a Hangar, un centre de producció situat al Poblenou de Barcelona. Arrel d’una llarga relació entre Hangar i la Fundació Tàpies va sorgir la idea de crear una exposició col•lectiva dels residents d’Hangar a la Fundació i automàticament vaig entrar a formar part d’aquesta exposició pel simple fet d’estar treballant a Hangar, es podria dir que el procés de selecció va ser per entrar a formar part d’Hangar no pas per participar a la exposició.
 
-I què és exactament, ‘Open Knit’?
OpenKnit és un projecte que proposa una nova eina a la societat, una eina de fabricació digital en el camp de la producció tèxtil que planteja una alternativa al desajustat model de producció i consum que tenim. És principalment una tricotosa capaç de fabricar peces de roba llestes per ser usades i de forma automatitzada a partir d’arxius digitals, uns arxius que es poden crear i compartir de forma desinteressada a través d’un repositori online.
 
-Com se’t va acudir la idea?
Va ser un procés molt lent i treballat que es va desenvolupar al llarg de la creació del projecte final de carrera, partint d’una idea que té poc a veure amb el que ha acabat sent. Sorgeix d’una sèrie d’inquietuds sociopolítiques, certs coneixements en el camp de la computació física i la fabricació digital i de la meva estada a la universitat, on vaig poder conviure durant 4 anys amb companys de diferents especialitats. Aquest últim factor és probablement el més decisiu de tots, la interdisiplinearietat és un territori molt fèrtil.
 
-Saps si l’exposició ha estat ben rebuda?
Sincerament no ho se, és poc objectiu el feedback que he rebut d’un entorn tant proper com Hangar i no he sentit massa cosa més enllà d’aquest cercle, així que la meva sensació és què la recepció està sent més aviat tèbia, ja veurem.
 
-Actualment, quin projecte tens entre mans?

Segueixo desenvolupant el mateix projecte centrat ara, una vegada la màquina ja ha estat creada, en generar la documentació per poder-lo publicar en condicions mentre vaig treballant en paral•lel amb diferents projectes nascuts del taller Close To The Body que va realitzar ESDi l’any passat, amb la professora Marina Castán i varis estudiants de la casa, projectes que giren entorn de la moda i la electrònica.
 
-Algun consell pels futurs graduats?
Aventurar-me a fer coses fora de la meva zona de confort ha estat una constat en la meva producció, cosa que m’ha permès tot i les adversitats obtenir molts i diversos coneixements al llarg del camí. El risc i la desobediència a l’hora de crear són una gran escola.