Notícies
2 de desembre de 2015
El dissenyador i professor a l’ESDi Joan Sànchez presenta l’app-doc VerticalHorizontal

Vertical Horitzontal és un documental en format d’aplicació per dispositius mòbils, amb l’objectiu d’informar, especialment als joves, de la situació actual del VIH i a contribuir a reduir l’estigma que acompanya el diagnòstic. L’aplicació es va llançar el 30 de novembre, vigília del Dia Mundial de la lluita contra la SIDA.

 

Produït per Factual Films i Relabtive, amb Albert Kuhn, com a director del projecte i Joan Sánchez, dissenyador de l’aplicació i Carlos Narro, codirector tecnològic i graduat en Disseny a l’ESDi,, aquest projecte és una iniciativa privada de la psicòloga Maria José Ferrer, doctora amb més de 25 anys d’experiència a la Unitat de VIH de l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti), després d’observar un increment en el contagi del virus entre joves d’entre 18 i 30 anys.


L’aplicació és gratuïta, es pot trobar a través de la pàgina web i es pot descarregar per sistemes operatius Android i IOS. Quan l’usuari tria entre una sèrie de preguntes, rep la resposta en format vídeo uns 2-3 minuts de durada, després del que apareixen més preguntes a seleccionar. "Es genera una narració interactiva que es va adaptant en funció dels interessos de cada usuari", ha explica el director artístic Joan Sánchez en un article de La Vanguardia. El visionat pot durar entre 6 i 10 minuts, després del que es pot tornar a començar. D’aquesta manera es navega pels més de 300 minuts de gravacions i comptarà amb actualitzacions i nous continguts al llarg dels pròxims mesos.

El projecte pretén donar de primera mà respostes a totes les preguntes que puguin sorgir sobre el VIH, perquè el dia de demà sàpigues reaccionar si la teva parella, amic o familiar et diu que ha donat positiu en una anàlisi.


Joan Sànchez és graduat en Art Electrònic i Disseny Digital (ESDi), en Disseny Gràfic (URL) i posgraduat en Cinema Digital i Video Interactiu (UPF). Co-fundador i dissenyador freelance dins del col·lectiu creatiu Relabtive, investiga i desenvolupa projectes relacionats amb nous mitjans, tecnologia, narratives i programari lliure. És professor investigador a l’ESDi i membre del grup d’investigació TADD (Teoria, Análisis y Desarrollo del Diseño) (2012-2015).