Destacats
27 de juliol de 2017
Starting Shot: De l’esport com pràctica social

starting shotL’esport s’ha considerat sempre com una pràctica associada a la competitivitat amb regles definides i en les que s’involucra la capacitat física i mental. Això ha fet que s’associï amb aquesta praxis a aquells col·lectius que estaven especialment dotats pel exercici físic i que eren capaços d’emprendre gestes que estaven limitats al conjunt dels individues. En aquest context, practicar un esport suposava entra dins d’aquesta elit de súper homes i súper dones preparats per fer-ho. També aquesta activitat s’orientava a aquells que decidien fer-la dins del paràmetres reglamentaris i els espais dissenyats per tal efecte.

 

 

 

 

 

 

starting shot

 

 

No obstant això, en els últims vint anys l’esport ha començat a interpretar-se com una activitat terapèutica, que també té caràcter lúdic i no competitiu. Així, l’Organització Mundial de la Salut va advertir en 2015 que era necessari incrementar els nostres nivells d’activitat física per prevenir algunes patologies i evitar causes de mortalitat relacionades amb el sedentarisme propi dels països desenvolupats.

 

 

 

 

 

 

 

 

starting shotEn aquest sentit, en els dos últims anys s’ha incrementat el nom de persones que comencen a practicar algú esport amb regularitat en tot el context de la Unió Europea. Segons dades aportades per Antonio Monleón-Getino, aquesta activitat s’ha convertit en un fenomen social, especialment en els països del nord d’Europa, en els que els estàndards educatius són majors. En Espanya, l’evolució en els dos últims anys és molt positiva i s’incorpora aquesta pràctica ja en les recomanacions dels facultatius i en els programes educatius de tot tipus. Fomentar l’esport entre ciutadans és un dels objectius de les polítiques sanitàries dels països comunitaris.  

 

Article escrit per Encarna Ruiz, responsable de ESDiColor_LAB