Destacats
12 de juny de 2013
“CLOSE TO THE BODY, una recerca entorn dels smart tèxtils, el cos i la percepció

Close to the body és un estudi de recerca realitzat entre IAAC (Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya) la Eindhoven University of Technology (TU/e) i l’Escola Superior de Disseny ESDi. El taller es desenvolupa en el marc del Màster d’Interacció Avançada que imparteix IAAC, un programa que busca explorar els usos creatius de la tecnologia amb finalitats pràctiques i experimentals.

Oscar Tomico (TU/e) i jo mateixa, ens encarreguem de la preparació i la direcció del taller. El professor Tomico centra la seva recerca en el desenvolupament de pràctiques situades1 que permetin una confrontació constructiva entre la lògica del dissenyador i les motivacions i valors socials (co-reflexió2). Des de l’ESDi, aportem coneixement en disseny tèxtil i nous materials. Per dur a terme el taller, vam crear un grup multidisciplinari integrat per alumnes de IAAC i estudiants i exalumnes del Grau de Disseny de Moda d’ESDi. D’aquesta manera cobríem les dues àrees de coneixement necessari: moda i interacció.

Close to the body explora l’espai emergent que ofereix la tecnologia smart textile per investigar sobre les relacions dinàmiques entre el cos, els tèxtils i l’entorn. Reconeix el tèxtil com un element íntim i central en la nostra vida diària, completament interconnectat amb la nostra identitat i comportament conscient i inconscient. Mostra una sensibilitat cap a la interacció encarnada, reconeix la importància de la postura i el moviment, i aprecia la perspectiva en primera persona. Un exercici que confronta les funcionalitats d’integrar els mons de l’electrònica, el disseny de moda i la fabricació.

Des d’aquesta perspectiva, l’objectiu d’aquesta recerca era crear un wearable, una peça que integra tecnologia i la fa portàtil. La paraula wearable és un terme anglès propi de la informàtica que designa un tipus de tecnologia prou petita com per portar-la damunt. Per dur a terme aquesta pràctica, l’estudi de recerca es va focalitzar en tres fases:

1. Explorar la relació dinàmica entre el cos, els tèxtils i el context.
2. Desenvolupar tipus d’interacció que s’adapten al cos.
3. Apropar els “smart tèxtils” al sistema de productes i serveis sostenibles (consum i producció) llests per implantar-se al mercat.

Vam planificar el taller en tres setmanes de treball, una per cada fase. En la primera, de caràcter exploratori, cada alumne mostrava un moviment específic que li agradés practicar en un entorn natural. Per això vam decidir situar el context del taller a IAAC Valldaura, un centre de recerca situat al parc natural de Collserola.
La intenció era partir d’un moviment del propi cos amb el qual començar a experimentar i crear grups de treball, per associació de moviments. Per a això, la dissenyadora-coreògrafa Sietske Klooster va treballar amb els alumnes aplicant la coreografia de la interacció, una metodologia desenvolupada per ella mateixa que creua l’experimentació de dansa contemporània amb el disseny de productes.

Al final d’aquesta primera setmana, els alumnes van començar a materialitzar aquests moviments amb feltre de llana, teixit de punt tubular de cotó i no-teixit sintètic. Vam proposar aquests materials per la seva adaptabilitat al cos, en el cas del teixit de punt, per les formes estructurades que ofereix el feltre i per la capacitat envolupant i lleugera dels no - teixits. Això ens va permetre generar formes més rígides o flexibles, més lleugeres o pesades i amb diferents nivells de transparència.

La segona setmana la vam dedicar a treballar sobre com la tecnologia podia potenciar la relació que es creava entre el moviment, el cos, el teixit i l’entorn. L’objectiu era generar una interacció que ampliés l’impacte sensorial de la peça en un mateix i en els altres. Martijn ten Bhomer i Eva Deckers (TU/e) van explicar com integrar la tecnologia en el tèxtil de manera orgànica, tenint en compte aquesta relació dinàmica entre els diferents elements.

En l’última fase, vam buscar apropar els projectes a una realitat i moment d’ús, seguint criteris de sostenibilitat i viabilitat necessaris per implantar-se al mercat. Kristi Kuusk (TU/e) i Marina Toeters (By wire) van explicar quins factors intervenen en el cicle de vida d’una peça i van mostrar exemples de sistemes de productes i serveis sostenibles. Els alumnes van aplicar aquests criteris als seus projectes i van definir, a nivell conceptual, com s’implementaria el seu projecte en la realitat.

Com a resultat, van sorgir 4 peces interactives, molt diferents entre elles i que apel•len directament als nostres sentits:

Sound Embracers (Sara Gil, Cristina Real, Gerda Antanaityte, Gerard Rubio): Un nou instrument que relaciona els moviments corporals amb la generació directa de sons. Un maxi coll de teixit de punt que integra sensors elàstics i altaveus que creen una interfície sorprenent per crear paisatges sonors.

 
Open Up (Marina Pujadas, Moushira Elamrawy, Lucas de Sordi, Furqan Habib): Una peça simbiòtica que genera una interacció entre l’usuari i el seu entorn. Mesura el desplaçament en l’espai i aporta a l’usuari una sensació nova respecte al context. La inspiració d’aquest projecte ve de l’estudi del comportament animal i de com s’atreuen entre ells.

Illuminum (Anna Garcia, Mireia Playà, Natzaret): El vestit Illuminum permet experimentar una nova manera d’emocionar als espectadors. Illuminum reacciona de manera intuïtiva a la llum, sorprenent a l’audiència de manera elegant i delicada. Una nova filosofia de la dansa que evoluciona sobre la base del vestit que reacciona en absència de llum.

Trailblazer (Rafael Vargas, Martin Lukac, Gemma Vila-Masana, Bert Balcaen): És un servei per a corredors entusiastes. Trailblazer ofereix la possibilitat de llogar una peça que combina l’exercici amb la idea d’explorar rutes fascinants pel teu entorn. La peça estimula de manera subtil l’activitat física a través d’un tèxtil que emet vibracions i et guia a través de rutes programades en el mòbil.

L’interès d’aquesta col·laboració ha estat que alumnes i ex-alumnes d’ESDi treballin de manera conjunta amb els estudiants del Màster d’Interacció Avançada de IAAC i poder oferir així un espai de transferència de coneixement entre tots dos. Els alumnes d’ESDi han après coneixements bàsics de programació i interacció a través de la plataforma de codi obert Arduino, que permet crear objectes electrònics interactius. També a integrar aquesta tecnologia en una peça de roba. De la seva banda, els alumnes de IAAC, han adquirit coneixements sobre disseny de moda, com modelar amb teixits sobre el cos i com experimentar amb diferents materials i acabats.

Per a ESDi suposa crear un vincle amb TU/e, capdavantera en estudis sobre disseny i interacció, i amb IAAC, centre de referència a Barcelona quant a processos de fabricació gràcies al Fab Lab que tenen amb maquinària d’última generació. Ambdues signifiquen per a ESDi la possibilitat d’establir convenis i promoure l’intercanvi de coneixement entre alumnes i/professors.

Quant a la nostra recerca en tèxtils tecnològics, Close to the body ens ha aportat conèixer altres mètodes de treball molt interessants. L’enfocament des de la pràctica i la consciència del cos a l’hora de dissenyar un producte canvia radicalment la manera de treballar i els resultats als quals s’arriben. En aquest sentit ha estat un procés d’aprenentatge molt positiu que ens porta a reflexionar sobre la nostra activitat docent i ens anima a explorar i posar en pràctica noves metodologies.

Finalment ens agradaria agrair a les empreses Tèxtil Òlius i Freudenberg la seva col·laboració en proporcionar-nos material per dur a terme aquest taller. Igualment donar les gràcies tant a TU/e  com a IAAC i ESDi per haver fet possible aquest taller.

 

1 Les pràctiques situades o “aprenentatge situat” és un concepte proposat per Jean Renti i Etienne Wenger com un model de coneixement en una activitat pràctica. En la seva forma més simple, l’aprenentatge situat és aquell que té lloc en el mateix context en el qual s’aplica.

2 El procés de co-reflexió permet obtenir informació més fiable sobre la relació entre dissenyadors i usuaris, a més de vehicular-la en diferents adreces.Marina Castán (12.06.2013)

 

 

Illuminum_Close to the Body workshop_IAAC_ESDi_TU/e_May 2013 from ESDi on Vimeo.

Open Up_Close to the Body workshop_IAAC_ESDi_TU/e_May 2013 from ESDi on Vimeo.

Sound Embracers_Close to the Body workshop_IAAC_ESDi_TU/e_May 2013 from ESDi on Vimeo.

Trailblazer_Close to the Body workshop_IAAC_ESDi_TU/e_May 2013 from ESDi on Vimeo.

 

Marina Castán